PESTKI MORELI 500 gram
Jądra pestek moreli są najbardziej zasobnym źródłem witaminy B 17 (letril, laetrile), dostarczają również wiele minerałów, a w szczególności magnezu.
Oprócz witaminy B17 i magnezu są źródłem witaminy B15 i kwasu salicylowego.
Największe stężenie witaminy B17 możemy znaleźć w pestkach moreli, oraz brzoskwiń, nektaryn i śliwek. Szczególnie współczesne pokolenie narażone jest na duże niedobory tej witaminy
Maksymalna ilość jąder pestek moreli spożywana na dobę to według Unii Europejskiej 2 sztuki.
Nie przekraczać zalecanej dziennej dawki. Gorzkie pestki moreli zawierają kwas cyjanowodorowy, który może prowadzić do zatruć w przypadku przekroczenia dziennego spożycia.
Źródło:
-witaminy B 17 (letril, laetrile)
-witaminy B15
-magnez
-kwasu salicylowy / cyjanowodorowy
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Skład: 100% pestka moreli gorzkiej
waga netto: 500g
Podmiot odpowiedzialny: PPH Astron