TO JADALNE I BARDZO POŻYWNE ALGI MORSKIE. MECH IRLANDZKI, CHONDRUS CRISPUS JEST DOBRZE ZNANY W TRADYCYJNEJ MEDYCYNIE. BYŁ TEŻ POPULARNYM POŻYWIENIEM DOSTARCZAJĄCYM NIEZBĘDNYCH WARTOŚCI ODŻYWCZYCH W IRLANDII OD 1846 DO 1848 ROKU, KIEDY TRWAŁA KLĘSKA GŁODOWA.
ZALETY:
• BARDZO WYSOKIE STĘŻENIE,
• 1 KG SPROSZKOWANEGO MCHU IRLANDZKIEGO = 10 KG ŚWIEŻEGO MCHU IRLANDZKIEGO,
• DROBNO ZMIELONY,
• NAJWYŻSZA JAKOŚĆ – DZIKI, RĘCZNIE ZBIERANY, MYTY, SUSZONY NA SŁOŃCU W TEMPERATURZE DO 42°C,
• SUROWY, WEGAŃSKI, PEŁNOWARTOŚCIOWY PRODUKT,
• BEZ KONSERWANTÓW I DODATKÓW,
• ODPOWIEDNI DO SPOŻYCIA, A TAKŻE DO PIELĘGNACJI SKÓRY I WŁOSÓW,
• WŁAŚCIWOŚCI ZAGĘSZCZAJĄCE I ŻELUJĄCE.
Oznaczenie 10 K oznacza, że 1 kg sproszkowanego mchu irlandzkiego powstaje z 10 kg świeżego mchu irlandzkiego.
Najwyższą jakość i koncentrację gwarantuje delikatna obróbka mchu irlandzkiego. Ciało ludzkie składa się ze 102 minerałów, a mech irlandzki zawiera aż 92 z nich. Zawiera również szereg innych składników odżywczych, takich jak białko, betakaroten, witaminy z grupy B, pektyny, witamina C czy siarka. Jednym z najważniejszych składników odżywczych jest aminokwas zawierający siarkę zwany tauryną, którego zawartość w mchu irlandzkim jest wyższa niż w jakichkolwiek innych wodorostach. Niektóre badania naukowe wskazują, że pobudza organizm do produkcji kolagenu, ma działanie antyzapalne i znacznie redukuje bóle stawów (nie tylko ludzi, ale także zwierząt).
Jest ceniony jako naturalny kosmetyk w duchu zero waste zawierający karagen, którego zastosowanie na skórę i włosy przynosi widoczne efekty od razu (wygładza zmarszczki i nierówności, odżywia, napina i odmładza skórę, działa antyzapalnie, regenerująco i kojąco; tworzy warstwę ochronną na włosach, sprawia, że są one sprężyste, jedwabiste i odżywione).
W MCHU IRLANDZKIM ZNAJDUJE SIĘ WIELE WAŻNYCH SUBSTANCJI:
Minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, miedź, mangan, selen, jod.
Witaminy: witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, kwas foliowy, cholina, witamina A, betakaroten, witamina E, witamina K.
Aminokwasy: tryptofan, treonina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, cystyna, fenyloalanina, tyrozyna, walina, arginina, histydyna, alanina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, prolina, seryna.
Fitochemikalia: śluzy, karagenina, brom, jod, polisacharydy.
Zastosowanie mchu irlandzkiego 10 K: wystarczy zmieszać go z wodą albo bezpośrednio dodawać do koktajli, soków, smoothie, odżywek proteinowych, krakersów RAW, herbat, lodów, przekąsek, past, deserów, zup, itp.
DAWKOWANIE: 1⁄4 łyżeczki (0,7 g) 1 - 3 razy dziennie.
SMAK: lekko słony ze słodkawym aromatem morskim.
SKŁADNIKI: 100% sproszkowany mech irlandzki (Chondrus crispus). Kraj pochodzenia: atlantyckie wybrzeże Europy i Ameryki Północnej / uprawa poza UE / ręcznie pakowany w Czechach.
Przechowywać w suchym miejscu. Chronić przed gorącem. Produkt nie jest lekarstwem, nie może też być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
OPAKOWANIE: 50 g / 100 g / 250 g / 1 kg.
DYSTRYBUTOR: Ze stromu s.r.o.
PRZYKŁAD UŻYCIA: MASECZKA NA TWARZ Z MCHU IRLANDZKIEGO 10 K:
1 łyżeczka proszku + 5 łyżeczek gorącej wody. Wymieszaj i odstaw na 3 minuty. Następnie nałóż na twarz. Spłucz po 10 - 15 minutach.
DZIAŁANIE: Odżywia ścięgna i stawy, usuwa substancje toksyczne z organizmu, pomaga usunąć tłuszcz z wątroby, otula jelita cienką warstwą ochronną, wspomaga wzrost włosów i paznokci, regeneruje płuca oraz tarczycę, łagodzi zapalenie oskrzeli.